JUL

22

ANWB zoekt co-auteurs voor boek over Nederlandse fietscultuur

ANWB staat stil bij 200e verjaardag fiets en laat zien hoe deze onmisbaar werd in Nederland. Mensen die co-auteur willen worden van het boek, kunnen tot en met 30 september een foto en toelichting uploaden.

Nederland is een echt fietsland. We kunnen de fiets niet meer wegdenken uit ons straatbeeld, maar dit was niet altijd zo vanzelfsprekend. Hier is een hele geschiedenis aan vooraf gegaan, die maar weinig mensen kennen. Zo heeft de fiets een rol gespeeld bij de emancipatie van vrouwen in Nederland en is de wielersport onder de vleugels van de ANWB ontstaan. Aan de vooravond van de 200e verjaardag van de fiets, staat de ANWB hierbij stil met diverse initiatieven. Vandaag werd in Laren teruggekeken naar 133 jaar ANWB fietsgeschiedenis. Later dit jaar wordt een boek uitgegeven met de naam ‘Nederland. Fan van Fietsen’. De ANWB is vanaf vandaag op zoek naar Nederlanders die co-auteur willen worden.

Fietsfans rijden mee tijdens een tocht door de evolutie van fietsen - van toen naar nu

Fietsfans rijden mee tijdens een tocht door de evolutie van fietsen - van toen naar nu

Boek op basis van co-creatie

Nederland bezit een fietsgeschiedenis met prachtige verhalen en herinneringen. Of die nu gaan over de eerste keer fietsen zonder wieltjes of de urenlange fietstochten bij vader achterop. ANWB brengt dit najaar een boek uit waarin deze bijzondere verhalen van fietsend Nederland centraal staan. De eerste pagina’s van het ‘Fan van Fietsen’ boek zijn al ingevuld door de ANWB, als één van de oudste fietsfans van ons land. Nu is het aan de rest van Nederland om de overige pagina’s te vullen. Want alleen de mensen die samen de fietscultuur hebben gevormd, kunnen het échte verhaal vertellen.

Mensen die co-auteur willen worden van het boek, kunnen tot en met 30 september een foto en toelichting uploaden via www.anwb.nl/fietsen. De ANWB zoekt naar foto’s en verhalen die het beste laten zien hoe verweven de fiets is met de Nederlandse maatschappij. De beste inzendingen worden opgenomen in het boek en de mensen achter dit verhaal worden als co-auteur toegevoegd aan de redactie en het colofon. Uiteraard ontvangen de ‘winnaars’ dit najaar zelf één van de eerste exemplaren van hun boek.

133 jaar fietsen met de ANWB

De ANWB is 133 jaar geleden opgericht als wielerbond. Maar ze zijn ook nu nog fan van fietsen. Vandaag werd aan het begin van het eerste recreatieve fietspad van Nederland de rijke fietsgeschiedenis van ons land - en de rol die de ANWB hier in speelde en nog steeds speelt - getoond aan de hand van vier thema’s: de evolutie van fietsen, de kinderfiets, veiligheid en recreatief fietsen. Historische fietsen en de allernieuwste conceptfiets van Gazelle – de Gazelle N°1 – waren hierbij aanwezig. Zo werd in één oogopslag de evolutie van de fiets visueel.

Eén plek voor alle fietsinformatie

Op www.anwb.nl/fietsen zijn de historische verhalen van de ANWB te vinden en een interactieve tijdslijn over de ontwikkeling van fietsen in Nederland. Hier is ook van alles te vinden over de nieuwste fietsinitiatieven van de ANWB. Variërend van informatie over fietsroutes en fietstochten tot praktische informatie over de Wegenwacht® die er ook speciaal voor fietsers is.