JUN

21

De beste tijd (en plek) voor een ballonvaart

Niets is mooier dan de omgeving bewonderen vanuit de lucht. Vanuit vogelvluchtperspectief lijkt immers alles anders, alsof je naar een levensechte plattegrond staart. Hoe de zon speelt met het landschap, kun je het best aanschouwen vanuit een luchtballon. Zelf zo'n unieke belevenis ondergaan? Het vlakke landschap van ons eigen kikkerlandje leent zich bij uitstek voor een ballonvaart.

De mooiste locaties

Een ballonvaart bij jou in de buurt kan meestal wel geregeld worden. De ballonvaarder zal informeren naar een aantal omstandigheden. Zo mag een ballonvaart niet te dicht bij een luchthaven plaatshebben (binnen een straal van 18 km is niet toegestaan). Bovendien moet een geschikt stuk land met een minimale afmeting van 80 bij 80 meter, zoals een weiland of grasveld, beschikbaar zijn. Overleg op tijd met de ballonvaarder, vaak moet namelijk een vergunning bij de gemeente worden aangevraagd. Wil je echter gegarandeerd zijn van de mooiste uitzichten? Overweeg dan eens ballonvaart in de volgende regioís:

  • Het Groene Hart met zijn karakteristiek veenweidegebied.
  • De Utrechtse heuvelrug met kans op spotten van wilde dieren.
  • De Veluwe met eveneens grote kans op het zien van wilde zwijnen en reeën.
  • West Friesland, in de kop van Holland. Het water van het IJsselmeer geeft bij zonsondergang een prachtige gouden gloed.

Afhankelijk van de aarde

Ballonvaarders houden naast de klimatologische omstandigheden vooral rekening met thermiek. Thermiek heeft te maken met de opwarming van de aarde gedurende de dag. De zon warmt de aarde op en deze geeft op zijn beurt de warmte weer af; thermiek. Deze opstijgende lucht kan plotselinge, oncontroleerbare bewegingen van de luchtballon veroorzaken van.

Het beste moment

Thermiek ontstaat vooral op het midden van de dag, van maart tot en met oktober. Om die reden wordt tijdens deze periode doorgaans alleen gevaren tot twee uur na zonsopkomst en vanaf twee uit voor zonsondergang. Laten dat nou ook de meest magische momenten van de dag zijn. Het licht van zowel de zonsopkomst als de ñondergang bewerkstelligt de prachtigste plaatjes. Overigens wordt bij goede weersomstandigheden in de periode van november tot en met februari wel gedurende de hele dag gevaren.

Voorbereid op de vlucht

Houd er rekening mee dat ballonvaren een buitensport is. Dit wil zeggen dat sportieve buitenkleding een must is. Combineer je outfit met een stevige (wandel)schoen en je bent helemaal ballonvaart ready. Laat die beeldige hakjes of licht ontvlambaar feestjurkje vooral thuis. Je kunt in zoín outfit zelfs geweigerd worden. Bang om kou te vatten hoef je niet te zijn. De temperatuur in de lucht is vergelijkbaar met die op de grond. Een rare gewaarwording: omdat de ballon met de wind mee vaart voel je als passagier geen zuchtje wind. Zorg overigens dat er binnen het gezelschap minstens één goede camera aanwezig is.

Mooie arrangementen

Een ballonvaart duurt gemiddeld 3 tot 4 uur. Het maximaal aantal toegestane passagiers varieert van 5 tot wel 20 personen, afhankelijk van het type ballonmand. Dat biedt mogelijkheden, van personeelsuitje tot familiefeest. Veel ballonvaarders bieden hiervoor speciale arrangementen aan. En wat dacht je van een romantische ballonvaart voor twee? Een ballonvaart is een originele activiteit wanneer er iets te vieren valt, bijvoorbeeld als onderdeel van jullie trouwdag. Tijdens de vlucht wordt je zelfs verwend met een hapje en een drankje, terwijl de piloot zorgt voor een behouden vaart!