NOV

15

Escape room etiquette: do's & dont's

Escape rooms zijn populair! Vandaag de dag telt Nederland maar liefst meer dan 300 escape rooms. In vrijwel iedere (grote) stad is er wel minimaal één te vinden. Wanneer je nog nooit in een escape room geweest bent, weet je van tevoren niet wat je kunt verwachten. Behalve dat het best spannend kan zijn, verklappen we je alleen dat het vooral heel erg leuk is! Het is wel handig om een beetje op de hoogte te zijn van de do's en dont's in een escape room, zodat je wanneer je eenmaal binnen bent alle tijd kunt benutten om zo snel mogelijk te ontsnappen!

Do’s in een escape room


Goed samenwerken
:
zorg dat je in een team zit met mensen met wie je goed kunt samenwerken. Tijdens het ontsnappen van een escape room zul je zien dat het alleen maar in jullie voordeel kan zijn wanneer je goed verdeeld wie wat doet. Werk dus tegelijkertijd aan verschillende hints en probeer deze samen te koppelen in een groot geheel. Deel dus ook alles wat je tegenkomt zodat niets wordt overgeslagen.

Volg de regels:
kijk naar de regels die er gelden voor de escape room. Iedere escape room heeft eigen regels. Zo mag je bijvoorbeeld in de ene escape room het meubilair wél veranderen om de juiste hints te krijgen, maar is dit in de andere escape room niet mogelijk.

Zoek patronen:
een van de belangrijkste tips in een escape room is het zoeken naar patronen. Krijg je bijvoorbeeld de mogelijkheid om ergens vier cijfers in te voeren? Ga dan op zoek naar een combinatie met vier cijfers en vier andere opties die je wellicht om kunt zetten in cijfers.

Oplossingen achteraf:
om zo snel mogelijk te kunnen ontsnappen uit een escape room is het aan te raden om de opgeloste stukken na afloop te bespreken. Het is waarschijnlijk heel aantrekkelijk om dit direct te doen, omdat je trots bent op je gevonden oplossingen, maar bedenk dat de tijd gewoon doortikt.

Blijf aardig tegen elkaar:
je ziet het wel vaker voorkomen: mensen raken in de stress wanneer ze niet zo snel mogelijk oplossingen kunnen vinden voor bepaalde problemen. Om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen is het daarom verstandig om aardig tegen elkaar te blijven. Kleiner elkaar niet wanneer iets even niet loopt zoals je wilt en ga niet in discussie.

Kom met een groep:
in sommige escape rooms kun je al met twee personen terecht. Toch raden we het aan om met het maximale aantal mensen waarmee je mag gaan te gaan. Dit omdat je met meer mensen toch meer kennis hebt. Daarnaast heeft iedereen een andere visie. Je buurvrouw kan bijvoorbeeld heel anders tegen een bepaald probleem aan kijken dan jij, waardoor jullie bijvoorbeeld alsnog dat ene probleem kunnen oplossen dat jullie naar het gewenste eindresultaat kan brengen.

Dont's in een escape room


Kom niet te laat!
:
de belangrijkste tip voor wat je echt niet moet doen in een escape room is te laat komen. Bedenk je goed dat de kamer op dat moment voor jullie gereserveerd is, meestal voor een uur. Na jullie komt er waarschijnlijk een nieuwe groep, dus langer spelen zit er vrijwel nooit in. Wanneer je te laat komt gaat dit van jullie tijd af, waardoor je kans hebt dat je de raadsels niet kunt oplossen. Daarnaast is het ook gewoon vervelend voor de eigenaren wanneer jullie te laat komen.

Niet onder invloed:
bij escape rooms is het niet toegestaan om onder invloed van drugs of alcohol te zijn. Sterker nog: je kunt geweigerd worden wanneer gemerkt wordt dat je wat gebruikt hebt. Dit is niet zo gek: de escape rooms zijn met veel energie en moeite opgebouwd; er is aan ieder detail gedacht. Je moet er toch niet aan denken dat de kamer gesloopt wordt door iemand die net iets te veel gedronken heeft? Bewaar de borrel dus voor achteraf, wanneer jullie kunnen vieren dat jullie het gehaald hebben.

Zoek niks op:
bij sommige escape rooms kun je op internet opzoeken welke dingen je moet doen om er te kunnen ontsnappen. Wij raden aan om dit vooral niet te doen. Je boekt niet voor niets een avondje of dagje uit naar een escape room: het draait om spanning, avontuur en samenwerken. Dan is het toch niks aan wanneer je al weet hoe je alles moet oplossen? Laat het dus op je af komen. Lukt het jullie niet om te ontsnappen? Dan proberen jullie het een volgende keer toch gewoon weer?