NOV

3

Museum Volkenkunde doet belangrijke ontdekking in collectie

Soms heb je wereldberoemde kunst gewoon in de eigen archieven liggen. Het Museum Volkenkunde maakte op 2 november jl. bekend dat zij zes aquarellen en schilderingen van de Japanse kunstenaar Katsushika Hokusai (1760-1849) in de eigen collectie hebben teruggevonden. Dr. Matthi Forrer, senior researcher Japan Collections bij het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde, mocht dit tijdens een presentatie in Nagasaki bekend maken. Japan is erg blij dat de kunstwerken terecht zijn.

Dr. Matthi Forrer heeft zelf de werken ontdekt in het archief en heeft na onderzoek aangetoond dat ze van de Japanse meester Hokusai waren. De werken zijn in Leiden terecht gekomen dankzij de arts Philipp Franz von Siebold die tussen 1823 en 1829 in Nagasaki werkte en de stukken heeft meegenomen. Siebold was een fervent verzamelaar van Japanse kunst en in het Siebold Archief vond Dr. Forrer de aanwijzingen om de zes werken in het Museum van Volkenkunde toe te kunnen dichten aan Hokusai.

Hokusai hield van de Westerse schilderkunst en de invloeden daarvan zijn terug te zien in zijn werken. De meest beroemde werken zijn ‘Zesendertig gezichten op de berg Fuji’ en ‘De grote golf bij Kanagawa’. De werken zijn nog niet te zien voor publiek, maar er wordt door Museum Volkenkunde bekeken wat de mogelijkheden zijn om de kunststukken te verwerken in een tentoonstelling.

 

Museum Volkenkunde