MRT

26

Paintball of airsoft?

Waar paintball lange tijd het ultieme tijdverdrijf was voor een mannenweekend, vrijgezellenfeest of bedrijfsuitje van de bouwplaats, is het schieten met verfkogels inmiddels ingehaald door een andere vorm van recreatief overdekt of openlucht-oorlogvoeren: airsoften. Wat zijn de verschillen tussen paintball en airsoft? En wat is er leuker?

Verschil 1: Wapens

Paintballen doe je met ‘paintballmarkers’, die semi- of volautomatisch verfkogels van ongeveer 1,5 centimeter doorsnede afvuren. Bij Airsoften schiet je aanzienlijk kleinere kogeltjes (bb’s) met behulp van een eveneens semi- of volautomatische ‘replica’ of ‘AEG’.

Waar de paintballmarker, mede dankzij het vaak grote munitiereservoir, een duidelijk speels uiterlijk heeft, zijn airsoftapparaten meestal niet van echt te onderscheiden. Bovendien zijn airsoftwapens in diverse varianten verkrijgbaar, van handwapens tot langeafstands-snipergeweren. Door deze sterke gelijking met echte wapens, is een NAVB-lidmaatschap verplicht als je zelf een wapen bezit.

Vanwege de omvang van de verfkogels zijn paintballwapens aanzienlijk minder nauwkeurig dan airsoft-replica’s, en ook het bereik is groter. Bovendien zijn de kosten van paintball-munitie ongeveer driemaal hoger dan die van airsoftkogeltjes. Voor 2000 verfkogels betaal je minimaal 35 euro, eenzelfde hoeveelheid bb’s kost ongeveer 10 euro.

Airsoft

Verschil 2: Kleding en bescherming

Bij paintball is een volledig gezichtsbedekkend masker verplicht, omdat verfkogels hard aan kunnen komen, en ook de deeltjes van uit elkaar spattende kogels gevaarlijk kunnen zijn. De rest van de paintballuitrusting heeft vooral een beschermend doel. Vooral tijdens de zonnige zomermaanden kan dit echter – vooral tijdens spellen de openlucht – behoorlijk warm worden.

Airsoftspelers hechten meer waarde aan de simulatie-ervaring, en zijn daarom vaak in volledig (al dan niet authentieke) militaire outfit uitgedost. De enige verplichting bij airsoft is een veiligheidsbril, al zijn ook een gezichtsmasker en handschoenen geen overbodige luxe. Net als paintballkogels kunnen ook de kleinere airsoft-bb’s hard aankomen.

Paintball

Verschil 3: Het spel

Qua spelindeling komen airsoften en paintball sterk met elkaar overeen. Er zijn diverse spelvormen mogelijk, variërend van ‘Capture the Flag’ tot ‘Last man standing’. Mede vanwege de hogere kosten duren paintballspellen over het algemeen wat minder lang dan airsoftgames.

Het grootste verschil tijdens het spel is de hitregel. Als je geraakt bent met paintball is dat duidelijk: een verfvlek verraad dat je geraakt bent, en uit het spel moet stappen. Bij airsoft, waar de kogeltjes geen zichtbare sporen achterlaten, is dat lastiger, en wordt op de eerlijkheid van de spelers vertrouwd. Afhankelijk van je tegenstander(s) kan dit als het grootste nadeel van airsoft worden gezien. Het spel is immers net zo eerlijk als je tegenstander, en in oorlogstijd is dat niet altijd een pluspunt.

Wat is leuker: paintball of airsoft?

Beide spellen zijn ontzettend leuk, maar welke versie het beste bij je past hangt van je voorkeur af. Ben je vooral op zoek naar sportief vermaak? Dan is paintball wellicht nét iets meer geschikt. Wie competitief is ingesteld, haalt misschien een klein beetje meer voldoening uit een airsoftgame. Maar, zoals gezegd: beide spellen zijn bijzonder leuk , dankzij de combinatie van sportieve actie en strategisch denkwerk.