DEC

12

Plannen voor designmuseum in Amsterdam

Er wordt gezocht naar een geschikte locatie voor het nieuwe Designmuseum in Amsterdam. Dit museum zal een etalage vormen voor bijvoorbeeld het Textiel Museum in Tilburg of het Stedelijk Museum Den Bosch, zodat designstukken uit deze collecties of archieven voor een groter publiek te zien zullen zijn. En natuurlijk vormt het een mooi beeld voor potentiële bezoekers van de geëtaleerde musea.

De plannen zijn in een vergevorderd stadium en het ziet er naar uit dat het Designmuseum ook daadwerkelijk gerealiseerd zal gaan worden. Het museum gaat dus geen eigen collectie aanleggen, maar zal uit de archieven en collecties van andere designmusea in Nederland putten. Zo kunnen er verschillende bijzondere stukken uit de diverse collecties samen getoond worden in heel nieuwe exposities.

Het idee voor het Designmuseum is van Het Nieuwe Instituut (HNI) uit Rotterdam. De keuze voor Amsterdam lag voor hen voor de hand, omdat de stad zeer centraal ligt en goed te bereiken is. Bovendien wordt er verwacht dat ook veel toeristen het Designmuseum zullen gaan bezoeken.