Warning: mysqli::mysqli(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:50562 Library:100148 in /var/www/vhosts/dagtripper.nl/httpdocs/lib/MysqliDb.php on line 281
Utrecht heeft mooiste grachten van Nederland - Dagtripper
DEC

12

Utrecht heeft mooiste grachten van Nederland

De aanwezigheid van grachten is van grote invloed op de uitstraling van een stadscentrum. Maar welke stad heeft nu de mooiste grachtengordel? Om deze vraag te beantwoorden, analyseerden we beoordelingen van rondvaarten, in combinatie met fotowaarderingen en meningen van dagjesmensen.

Utrecht blijkt over de best gewaardeerde grachtengordel van het land te beschikken. Ook de grachten in Delft en Leeuwarden vallen in de smaak, en blijven de beroemde Amsterdamse grachten nipt voor.

Veel waardering voor Utrechtse grachten

Utrecht werd in 2015 door een Australisch nieuwsblad verkozen tot Europa's mooiste grachtenstad. De Nederlanders blijken het daar volledig mee eens te zijn. Toeristen uit eigen land beoordelen de Utrechtse grachten gemiddeld met een 9,2, waarmee de domstad Delft ruim voorblijft.

  1. Utrecht 9,21
  2. Delft 8,88
  3. Leeuwarden 8,81
  4. Amsterdam 8,79
  5. Leiden 8,64
  6. Den Bosch 8,50
  7. Groningen 8,33
  8. Gouda 8,28
  9. Dordrecht 8,23
  10. Alkmaar 8,21

Steden die net buiten de top 10 vielen zijn onder meer Amersfoort, Den Haag, Haarlem, Sneek en Rotterdam.

Sfeerbepalende grachten

Een grachtengordel is erg belangrijk voor de uitstraling van een stadscentrum. Niet voor niets beschikken de meeste steden die op beoordelingswebsites als TripAdvisor en Zoover goed scoren op het gebied van sfeer allemaal over een grachtengordel. Tijdens de zomermaanden bieden de grachten mogelijkheden voor plezier op en aan het water, terwijl mooi verlichte kades tijdens de wintermaanden voor warmte en sfeer zorgen.