MRT

5

Wat is een Escape Room, en hoe werkt het?

Een Escape Room, ook wel Exit Game of Escape Game genoemd, is een ontzettend leuke uitdaging om te ondernemen met bijvoorbeeld een groep vrienden. Het is een interactief spel waarbij je binnen een bepaalde tijd moet zien te ontsnappen uit de ruimte door middel van het oplossen van raadsels en puzzels en het bijeen sprokkelen van codes, aanwijzingen en sleutels. Het is een spannend, surrealistisch en onvoorspelbaar spel wat je zeker niet wilt missen. De laatste jaren zijn de Escape Rooms in populariteit toegenomen, de ene Exit Game na de andere schiet de grond uit. Ben jij al op de hoogte van deze leuke game?

De oorsprong

Nederland is met 300 Escape Rooms het dichtstbevolkte land en hierdoor een van de koplopers van de wereld te noemen. Echter is het concept van de Escape Game ontstaan in Californië door een groep softwareontwikkelaars . Zij kwamen met het idee om de adventure computergames tot leven te brengen. Vervolgens sloeg de hype over naar Hongkong en Japan en uiteindelijk kwam het in Europa terecht. Sinds 2014 is de Escape Room in Nederland een populaire attractie en heb je de keuze uit talloze locaties verspreid over het hele land met diverse thema’s.

Het spel

Escape Room begint met het opsluiten van een groep mensen in een ruimte. Dit kan zijn in een gevangenis, bank, lege fabriek of een andere uitdagende locatie. De bedoeling is vervolgens om te ontsnappen uit de ruimte door middel van het verzamelen van de juiste codes en sleutels. Deze attributen komen ter beschikking door alle aanwijzingen op te volgen en de opdrachten te voltooien. Vervolgens openen de toegangspoorten en kom je steeds een stukje dichterbij de uitgang. Escape Room is een uitermate goed teamspel waarbij samenwerken echt van groot belang is. Door de tijdsdruk van vaak slechts 1 uur stijgt de spanning met de minuut. De opdrachten zijn van een zodanig niveau dat het zo nu en dan flink zweten zal zijn en de vraag of de uitgang gehaald zal worden spookt door menig hoofd.

Veel variatie

Door het grote aantal zogenaamde Exit Games in Nederland is creativiteit van groot belang. Een unieke Escape Room trekt veel publiek en zorgt voor nieuwe avonturen. Daarom zijn er een tal van thema’s binnen Nederland waar je uit kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een Escape Room in een horror genre waar gillen en schrikken centraal staan. Vaak met enge opdrachten en grote schrikeffecten is het hier oppassen geblazen. Ook het detective genre is erg geliefd en past perfect in het spel door de mysterieuze sfeer en bijpassende vragen en opdrachten. Door de spannende aanwijzingen raakt iedereen zodanig gemotiveerd de juiste sleutels en codes te vinden dat het een waar teamspel wordt waar samenwerken voorop staat.

Locaties

Naast de verschillende thema´s die je kunt aantreffen in een Escape Room zijn de locaties ook van groot belang. Ook hier staat wederom creativiteit centraal. Hoe gekker de locatie, des te meer publiciteit en bezoekers het zal trekken. De locatie geeft vaak het thema al grotendeels weer. Een Exit Game op een onderzeeër, in een oude bank of op een boerderij is natuurlijk ontzettend aantrekkelijk. Het geeft de sfeer goed weer, creëert spanning en sensatie en zorgt voor een goede beleving bij de bezoeker.

Ook buiten Nederland

In Nederland heb je een grote, veelzijdige keuze aan Escape Rooms. Wil je het liever buiten het land opzoeken dan kan dat natuurlijk ook. In België en Duitsland kent de Exit Game ook steeds meer fans, waardoor ook in deze landen de Escape Rooms de pan uit rijzen. Van enge horror thema’s tot een heuse misdaad scene die moet worden opgelost. Kies het zelf en beleef een ontzettend uniek en leuk avontuur