Naturalis

Natuurhistorisch museum en onderzoeksinstituut met zeer grote collectie van natuurhistorische objecten, skeletten en dieren. Hoogtepunten van het museum zijn het camerasaurusskelet, het enorme skelet van een mammoet en de Japanse reuzenkrab met een spanwijdte van wel 3 meter.

Bekijk de website

Informatie

Naturalis Biodiversity Center wordt vaak kortweg Naturalis genoemd. Het is zowel een natuurhistorisch museum als een wetenschappelijk onderzoeksinstituut voor biodiversiteit. Het Naturalis is gevestigd in Leiden en kwam tot stand door een fusie tussen het Zoölogisch Museum Amsterdam, Nationaal Herbarium Nederland en het Natuurhistorisch Museum Naturalis. 

Vaste collectie

Bij Naturalis is altijd genoeg te zien en te doen. Er is een grote vaste collectie die is opgedeeld in verschillende thematische ruimtes die je gaandeweg steeds nieuwe dingen leren en bijzondere dingen laten zien van de natuur om ons heen. In het natuurmuseum kan je de verscheidenheid van de natuur ontdekken, je ziet er dieren van groot tot klein, maar ook planten, skeletten, bloemen, micro-organismen en mineralen.

De oerparade laat je zien hoe het allemaal begonnen is. In een paar minuten maak je een reis door miljoenen jaren van evolutie en komt niet alleen verschillende dinosauriërs tegen, maar ook oermensen, een mammoetskelet en fossielen. In de stamboom kan je zien welke dieren zijn uitgestorven en welke dieren nu ook nog leven. Ook krijg je een kijkje in de aarde: hoe is onze planeet eigenlijk ontstaan? En wat is een aardbeving of vulkaanuitbarsting precies?

In de zaal over het leven zal je al snel ontdekken dat wilde dieren soms veel geluk en geduld nodig hebben om te kunnen overleven. Geheimen van verschillende dieren worden hier ontrafeld, op aarde, in de lucht en in het water. Leer alles over dieren die jagen, over de voortplanting van planten of hoe dieren vliegen en zwemmen. Ook kan je in deze zaal een blik werpen in de 20 verdiepeingen hoge collectietoren. In deze toren worden 37 miljoen natuurhistorische objecten bewaard en hij is alleen toegankelijk voor wetenschappers, maar je mag wel even door het raam spieken.

Topstukken

Bij Naturalis is zo ongelofelijk veel te zien dat je onmogelijk alles op één dag kan bekijken. Toch zijn er wel een aantal hoogtepunten die je beter niet kan missen! Bijzondere vondsten zijn onder andere het camerasaurusskelet, originele botten van een dodo, het enorme skelet van een mammoet, de Japanse reuzenkrab met een spanwijdte van wel 3 meter, de mega wereldbol en de stamboom. 

Onderwijs en wetenschap

Naturalis is niet alleen een leuk museum waar je van alles kan zien en doen. Het is ook een groot onderzoeksinstituut waar echte wetenschappers dagelijks werken aan hun onderzoeken en nieuwe vondsten prepareren zodat ze in het museum tentoongesteld kunnen worden. In de tentoonstelling LifeScience kan je kennismaken met de verschillende wetenschappen en onderzoekers. Ze komen regelmatig vertellen over hun vakgebied en geven demonstraties. 

Het spreekt voor zich dat educatie hoog in het vaandel staat bij Naturalis. Zo is er voor kinderen veel te doen in het museum waardoor ze spelenderwijs kennismaken met de natuur om zich heen. Ook zijn er verschillende speurspellen ontwikkeld waarmee kinderen van diverse leeftijden op hun eigen niveau actief bezig kunnen zijn in het museum en op een leuke manier leren over dieren, planten en de aarde. Voor scholen van het basisonderwijs en voortgezet onderwijs is een groot aanbod van voorbereidende lessen en programma's tijdens een bezoek aan Naturalis.

Activiteiten

Naast de vaste collectie en tentoonstellingen zijn er ook wisselende exposities bij Naturalis. Op de website kan je precies vinden wanneer er demonstraties, rondleidingen of lezingen plaatsvinden. Ook voor volwassenen valt er veel te doen en te leren in dit museum. Zo worden er onder de naam "Naturalis after dark" evenementen georganiseerd waarin een mix van natuur, kunst, filosofie en literatuur aan bod komt. Bovendien zijn er ook zakelijke mogelijkheden en beschikt Naturalis over meerdere congres- en vergaderlocaties.

 

 

Reviews

Ben jij hier geweest? Geef jouw beoordeling:

Naturalis

Darwinweg 2
2333 CR Leiden (Zuid-Holland)

Routebeschrijving

Naar website


Top 10 Museum

Nederlands Openluchtmuseum

Arnhem

Rijksmuseum

Amsterdam

Scheepvaartmuseum

Amsterdam

Spoorwegmuseum

Utrecht

Madame Tussauds

Amsterdam

Tropenmuseum

Amsterdam

Zuiderzeemuseum

Enkhuizen

Paleis Het Loo

Apeldoorn

Heineken Experience

Amsterdam

Naturalis

Leiden