Rijksmuseum

Nationaal museum voor Nederlandse kunst en schilderkunst. Bekijk het werk van de Hollandse Meesters en de Gouden Eeuw, veel topstukken van meesterschilders zoals De Nachtwacht.

Bekijk de website

Rijksmuseum korting 2017

Alle Rijksmuseum aanbiedingen

Tickets Rijksmuseum incl. rondvaart Amsterdam voor 2 personen voor: €55,-

Aanbieding via Groupon

Entreeticket voor Het Rijksmuseum en Water Colors Cruise met 20% korting

Aanbieding via Tripper van: €40,- voor: €32,-

Informatie

Het Rijksmuseum in Amsterdam is het nationale museum van Nederland. In het museum wordt in ruim 200 zalen een overzicht getoond van Nederlandse kunst en de Nederlandse geschiedenis. De nadruk van de collectie ligt op de schilderkunst met in het bijzonder werken van de 17e-eeuwse Hollandse Meesters. Het huidige pand van het Rijksmuseum aan het Museumplein is een rijksmonument. Jaarlijks ontvangt het Rijksmuseum bijna 2,5 miljoen bezoekers van binnen en buiten Nederland.

Collecties

De collectie beeldende kunst bestaat hoofdzakelijk uit schilderijen van Nederlandse schilders. Het Rijksmuseum beschikt over een grote collectie schilderkunst van de 15e eeuw tot de 19e eeuw. De basis van deze collectie is de kunstverzameling die de Stadhouderlijke familie door de eeuwen heen heeft opgebouwd. Werken van verschillende Hollandse Meesters die in de 17e eeuw floreerden zijn in de collectie nadrukkelijk vertegenwoordigd.

Daarnaast zijn er ook werken van Zuid-Nederlandse en Italiaanse meesters te zien en vind je er een verzameling beeldhouwwerken en andere voorwerpen van Nederlandse kunstenaars. Ook is in het Rijksmuseum de collectie Aziatische kunst te bezichtigen die de ontwikkeling van Chinese, Japanse, Indiase en Indonesische kunst laat zien vanuit een Aziatisch standpunt.

Het rijksprentenkabinet maakt ook deel uit van de collectie van het Rijksmuseum. Deze verzameling bestaat uit tekeningen, prenten, etsen en de nationale fotocollectie. Samen met de collectie geschiedenis geeft het rijksprentenkabinet de politieke en militaire geschiedenis van Nederland weer. Er zijn diverse voorwerpen opgenomen in de collectie zoals scheepsmodellen, vlaggen, kostuums en wapens.

Hoogtepunten

Er zijn veel bekende kunstwerken en schilderijen te bezichtigen bij het Rijksmuseum, waar behalve Nederlandse kunstliefhebbers ook vooral veel toeristen op afkomen. Zo bevat de collectie meerdere beroemde werken van Rembrandt van Rijn waaronder De Nachtwacht, Het Joodse bruidje, Zelfportret als apostel Paulus en verschillende portretten en tekeningen.

Van Johannes Vermeer zijn bekende schilderijen Het Melkmeisje en De Liefdesbrief bij het Rijkmuseum te zien. Andere topstukken uit de collectie zijn onder andere Schuttersmaaltijd in de Voetboogdoelen te Amsterdam van Van der Helst, De bedreigde zwaan van Asselijn en De molen van Wijk bij Duurstede van Ruisdael.

Gebouw

Sinds 1885 is het Rijksmuseum gevestigd in het huidige gebouw in de binnenstad van Amsterdam aan het Museumplein. Het gebouw is ontworpen door de Nederlandse architect P.J.H. Cuypers en combineert elementen uit de gotische en renaissance periode. Aan de buitenkant van het museum zijn ornamenten te zien die verwijzen naar verschillende gebeurtenissen uit de vaderlandse geschiedenis.

Activiteiten

Het Rijksmuseum organiseert verschillende activiteiten die je bezoek aan het museum nog leuker maken. Voor kinderen en gezinnen is er een divers aanbod, speciaal afgestemd op kinderen van verschillende leeftijden. Zo kunnen de kids niet alleen kijken naar kunst maar zelf ook lekker meedoen in de vorm van workshops tekenen, schilderen en fotografie of met een leuke rondleiding. 

Educatie

Voor scholen zijn er educatieve programma's gericht op het basis- of voortgezet onderwijs. Rondleidingen en workshops met klassen behoren natuurlijk tot de opties, maar het Rijksmuseum biedt ook programma's aan die leerlingen meer verdieping geven of helpen voorbereiden op hun eindexamens geschiedenis of kunst. Op de website biedt het museum ook lesmateriaal aan om zelf in de klas mee aan de slag te gaan of je als docent voor te bereiden op een bezoek.

 

 

Reviews

Ben jij hier geweest? Geef jouw beoordeling:

Bekijk een video impressie

Rijksmuseum

Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam (Noord-Holland)

Routebeschrijving

Naar website


Top 10 Museum

Nederlands Openluchtmuseum

Arnhem

Rijksmuseum

Amsterdam

Scheepvaartmuseum

Amsterdam

Spoorwegmuseum

Utrecht

Madame Tussauds

Amsterdam

Tropenmuseum

Amsterdam

Zuiderzeemuseum

Enkhuizen

Paleis Het Loo

Apeldoorn

Heineken Experience

Amsterdam

Naturalis

Leiden