Scheepvaartmuseum

Museum over scheepvaart en schepen, zeer grote en complete collectie, bekijk een VOC-schip, zelf doen en ontdekken, educatieve programma's voor scholen, rondleidingen en gratis audiotour.

Bekijk de website

Scheepvaartmuseum korting 2017

Alle Scheepvaartmuseum aanbiedingen

Entreeticket + rondvaart Amsterdam voor 2 personen voor: €48,99

Aanbieding via Groupon

Informatie

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam brengt de rijke maritieme geschiedenis van Nederland tot leven voor jong en oud. De succesvolle scheepvaart van ons land van de Gouden Eeuw tot aan de huidige tijd komt aan bod in dit museum. Met duizenden voorwerpen, schilderijen en twee echte schepen laat het Scheepvaartmuseum je alles zien wat je over de Nederlandse scheepvaart wilt weten.

Collectie

De drie vleugels van het Zeemagazijn waarin het Scheepvaartmuseum gevestigd is huisvesten de verschillende tentoonstellingen. Je kunt er echt van alles zien wat met varen en scheepvaart te maken heeft. Zo is er een uitgebreide collectie over het leven aan boord van het schip, de scheepsvaart in de Gouden Eeuw, de Amsterdamse havens, walvissen, kaarten en atlassen, navigatie-instrumenten en schilderijen van Hollandse meesters die de vaartochten en zeeslagen verbeelden. 

Je kan zelf door het museum wandelen en op onderzoek uitgaan, een rondleiding volgen met een museumgids of een gratis audiotour ophalen die je onderweg meer vertelt over de verschillende collecties. Natuurlijk kan je een bezoek aan de schepen niet overslaan! Er liggen bij het Scheepvaartmuseum twee schepen: de IJsbreker Christiaan Brunings uit 1900 en een replica van het VOC-schip De Amsterdam. Op De Amsterdam kan je veel zien en leren over de talloze reizen die de Oost-Indiëvaarders maakte naar het Verre Oosten.

Topstukken

De collectie van het Scheepvaartmuseum bestaat uit zo'n 400.000 objecten en geeft daarmee een zeer compleet beeld van de Nederlandse maritieme geschiedenis. Eén van de pronkstukken uit de collectie is de replica van het VOC-schip De Amsterdam. Het originele schip uit 1749 strandde op de Engelse kust nadat in een storm het roer brak. Het wrak heeft archeologen veel kennis en inzichten gegeven over de bouw van deze VOC-schepen en hun lading. Andere topstukken zijn de Koningssloep van de Koninklijke familie en het schilderij 'De Zeeslag bij Gibraltar' van Claesz van Wieringen.

Het Zeemagazijn

Het monumentale Zeemagazijn is sinds 1973 de perfecte thuisbasis van het Scheepvaartmuseum. Het gebouw stamt uit 1656 en was oorspronkelijk een pakhuis van de Admiraliteit van Amsterdam. Er werden vooral attributen voor de oorlogsvloot opgeslagen zoals vlaggen, zeilen, kanonnen en andere scheepsuitrusting. Op de binnenplaats werd regenwater opgevangen voor de drinkwatervoorziening van de schepen. Later werd het Zeemagazijn gebruikt als pakhuis voor de nationale marine. 

Educatie

Het Scheepvaartmuseum vertelt verhalen van toen voor kinderen van nu. Op een spannende manier kan je hier kennismaken met de Nederlandse scheepvaartgeschiedenis en leer je hoe belangrijk de zee was voor Nederlanders van eeuwen geleden en vandaag. 

Het Scheepvaartmuseum biedt leuke en interactieve educatie-programma's voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs aan. De leerlingen worden begeleid door museumdocenten en worden vooral uitgedaagd om zelf op onderzoek uit te gaan. Er zijn programma's met verschillende thema's en niveaus zodat een bezoek aan het museum goed te combineren is met de leerstof van elke groep.

Geschikt voor

Het Scheepvaartmuseum is zeer geschikt voor gezinnen met kinderen en scholen vanwege de leuke en leerzame tentoonstellingen die direct tot de verbeelding spreken. Maar het museum is ook heel leuk voor volwassenen. Door de ligging in het centrum van Amsterdam kan je een bezoek aan het Scheepvaartmuseum goed combineren met andere uitjes of een dagje winkelen in de hoofdstad.

 

 

 

 

Reviews

Ben jij hier geweest? Geef jouw beoordeling:

Bekijk een video impressie

Scheepvaartmuseum

Kattenburgerplein 1
1018 KK Amsterdam (Noord-Holland)

Routebeschrijving

Naar website


Top 10 Museum

Nederlands Openluchtmuseum

Arnhem

Rijksmuseum

Amsterdam

Scheepvaartmuseum

Amsterdam

Spoorwegmuseum

Utrecht

Madame Tussauds

Amsterdam

Tropenmuseum

Amsterdam

Zuiderzeemuseum

Enkhuizen

Paleis Het Loo

Apeldoorn

Heineken Experience

Amsterdam

Naturalis

Leiden