Zaanse Schans

Openluchtmuseum, geschiedenis van de Zaanstreek, meerdere musea, veel windmolens, zeer populair bij toeristen, oude ambachten, eerste Albert Heijn winkel, wandelen, fietsen, varen.

Bekijk de website

Informatie

De Zaanse Schans is een buurt in het Noord-Hollandse plaatsje Zaandam, gelegen aan de waterloop de Zaan. Deze bekende openluchtattractie is opgezet met de bedoeling het historisch erfgoed te bewaren en te tonen. De typische bouwstijl, de vele molens en diverse musea in het gebied maken het een populaire trekpleister voor in het bijzonder buitenlandse toeristen. 

Historie

De Zaanstreek was in de 17e eeuw het oudste industriegebied van West-Europa dankzij de uitvinding van de kruk-as. Deze kruk-as maakte het mogelijk om de horizontale windrichting op de molenwieken om te zetten in een verticale zaagbeweging. Hierdoor konden de molens opeens veel meer hout zagen dan met de hand ooit mogelijk was geweest, iets waar de bloeiende handel en scheepsbouw in de Gouden Eeuw dankbaar gebruik van maakte.  

Er waren destijds ongeveer 600 windmolens tegelijkertijd actief in de Zaanstreek. Ook waren er maar liefst 26 scheepswerfen gevestigd. De molens konden door handige aanpassingen allerlei handelswaar produceren, zoals gezaagd hout, papier, gemalen specerijen, meel, olie en verf. Met name in de 18e en 19e eeuw bracht deze hoge productiecapaciteit veel geld naar de Zaanstreek.

De rijkdom uit die tijd is terug te zien in de typerende huizen, schuren en andere gebouwen uit de Zaanstreek. De huizen hebben vaak een mooie voor- en achtergevel met versierde daklijsten die als statussymbool dienden. Ook zijn de huizen zowel van buiten als binnen zeer kleurrijk. Vanaf 1961 zijn allerlei panden, huizen, molens en schuren uit deze periode samengebracht op de Zaanse Schans. 

Bezienswaardigheden

Voor veel toeristen zijn de vele molens de belangrijkste trekpleister van de Zaanse Schans. Er staan tegenwoordig 14 molens in het gebied, waarvan 8 langs de Zaan. De meeste molens zijn toegankelijk voor publiek en werkend te zien (als er genoeg wind staat natuurlijk), waaronder de enige verfmolen ter wereld genaamd De Kat.

Op het terrein kan je opnieuw kennis maken met verschillende oud-Hollandse ambachten. Je vindt er onder andere een tinnegieterij, likeurstokerij, scheepswerf, kuiperij, kaasmakerij en een klompenmakerij. Veel van de boerenbedrijven zijn nog altijd actief en verkopen hun producten en souvenirs.

Musea

Op de Zaanse Schans zijn meerdere musea te vinden waarvan de meeste een bepaald onderdeel van de Zaanse industriële geschiedenis belichten. Zo kom je het Bakkerijmuseum tegen waar je de originele duivekater kan proeven, een Zaans zoetbrood. Bij het Verkade Paviljoen, waar de beroemde meisjes van Verkade aan het werk gingen, komt de geschiedenis van chocolade en biscuits tot leven.

Ook heel leuk om te bezoeken is de replica van de allereerste winkel van Albert Heijn. In de kleine kruidenierswinkel zie je de oorspronkelijke inrichting en inventaris en laat zien dat boodschappen doen in een eeuw tijd enorm veranderd is. Verder zijn ook het Zaans Museum en het Museum van het Nederlandse Uurwerk op de Zaanse Schans gevestigd.

Bijzonderheden

Op de Zaanse Schans zijn veel verschillende bezienswaardigheden, molens, musea en winkels. Een aantal historische panden en molens zijn geopend dankzij de inzet van vrijwilligers. Het kan daardoor, zeker in het laagseizoen, voorkomen dat enkele bezienswaardigheden en molens gesloten zijn. Het wordt dan ook aangeraden om op de website de openingstijden te checken van wat je wilt bezoeken.

Het is mogelijk om een Zaanse Schans Card te kopen waarmee je meerdere musea gratis kunt bezoeken en korting krijgt bij diverse molens, ambacht demonstraties, souvenir- en museumwinkels en horecagelegenheden. 

 

 

 

Reviews

Ben jij hier geweest? Geef jouw beoordeling:

Bekijk een video impressie

Zaanse Schans

Schansend 7
1509 AW Zaandam (Noord-Holland)

Routebeschrijving

Naar website


Top 10 Watersport

Smit Giethoorn

Giethoorn

Sloepdelen Amsterdam

Amsterdam

Flevonice

Biddinghuizen

Betuwestrand

Beesd

Marenland

Winsum

Aquabest

Best

Down Under

Nieuwegein

Theetuin Overleek

Monnickendam

Nieuwkoopse Plassen

Nieuwkoop