Zuiderzeemuseum

Historisch museum over de Zuiderzee, geschiedenis en cultuur, binnen- en buitenmuseum, veel mogelijkheden voor groepen en scholen, zakelijke arrangementen, waterpark in de zomer, leuke evenementen en activiteiten.

Bekijk de website

Zuiderzeemuseum korting 2017

Alle Zuiderzeemuseum aanbiedingen

Bieden vanaf €1: 2 tickets voor Zuiderzeelicht in het Zuiderzeemuseum

Veiling via TicketVeiling

Informatie

Het Zuiderzeemuseum ligt in het Noord-Hollandse plaatsje Enkhuizen en is gewijd aan de geschiedenis en cultuur rondom de voormalige Zuiderzee. Het museum is zowel een binnenmuseum als een openluchtmuseum en is daardoor ook leuk om met minder goed weer te bezoeken. Het doel van het museum is het verzamelen en tonen van de karakteristieke Zuiderzee-cultuur waarbij water, ambacht en de bewoners centraal staan.

Zuiderzee

Voor wie het alweer vergeten was: de Zuiderzee was een grote binnenzee die ontstaan is door een reeks overstromingen waarbij het land tussen het binnenmeer en de Noordzee werd weggeslagen. In 1932 is de Afsluitdijk tussen Noord-Holland en Friesland voltooid die Zuiderzee afsloot van de Noordzee. Het binnendijkse water noemen we sindsdien het IJsselmeer en het buitendijkse water hoort voortaan bij de Waddenzee. 

Buitenmuseum

Op het terrein van het buitenmuseum staan allerlei verschillende gebouwen die typerend zijn voor het voormalig Zuiderzeegebied. De meeste panden in het museum zijn authentiek en enkele zijn nagebouwd. Zo kan je er een kerk, winkels en woonhuizen zien uit de vissersdorpen aan de Zuiderzee. Ook kan je verschillende werkplaatsen, een visrokerij en een haven bekijken. Dankzij vrijwilligers worden er demonstraties gegeven en komen de buurten echt tot leven.

Binnenmuseum

In het binnengedeelte van het Zuiderzeemuseum is de vaste collectie te zien. Ook zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen rondom actuele gebeurtenissen of thema's. In de vaste collectie kan je inrichtingen en voorwerpen zien uit de dorpen rondom de Zuiderzee, van Noord-Holland tot de Waddeneilanden en Friesland. Ook is er een verzameling houten schepen te zien en uiteenlopende voorwerpen in het jutterskabinet. 

Evenementen en waterpark

Het Zuiderzeemuseum organiseert het hele jaar door leuke evenementen zoals concerten, knutselmiddagen, stadswandelingen en festivals. De activiteiten zijn zeer divers: sommige evenementen zijn gericht op kinderen of juist voor volwassenen. De actuele evenementen zijn te vinden op de website van het museum. 

In de zomer is het waterpark Waterwerken de leukste plek om te spelen. Je kan er dan lekker spetteren en spelen op de vier eilanden in het water of op het speelplein. Kinderen kunnen zelf ontdekken wat stroming is en de kracht van water ervaren. In het najaar is het waterpark vanwege het lage waterpeil gesloten. 

Groepen

Het is natuurlijk leuk om het Zuiderzeemuseum met familie of vrienden te bezoeken. Voor groepen zijn er verschillende mogelijkheden, zowel met kinderen als met volwassenen. Zo kan je bijvoorbeeld je verjaardag vieren in het museum of er zelfs trouwen, maar ook zakelijke groepen en scholen kunnen bij het Zuiderzeemuseum terecht voor een geslaagde dag. 

 

 

 

 

Reviews

Ben jij hier geweest? Geef jouw beoordeling:

Bekijk een video impressie

Zuiderzeemuseum

Wierdijk 12 - 22
1601 LA Enkhuizen (Noord-Holland)

Routebeschrijving

Naar website


Top 10 Museum

Nederlands Openluchtmuseum

Arnhem

Rijksmuseum

Amsterdam

Scheepvaartmuseum

Amsterdam

Spoorwegmuseum

Utrecht

Madame Tussauds

Amsterdam

Tropenmuseum

Amsterdam

Zuiderzeemuseum

Enkhuizen

Paleis Het Loo

Apeldoorn

Heineken Experience

Amsterdam

Naturalis

Leiden