Paleis Het Loo

Voormalig Koninklijk Paleis waar je de geschiedenis van de Oranjes kunt proeven. Het museum heeft een koninklijke uitstraling, met prachtige paleistuinen en wandelpark. Bewonder de schilderkunst, bezoek wisselende tentoonstellingen, evenementen en concerten.

Bekijk de website

Informatie

Paleis het Loo ligt aan de rand van Apeldoorn. Het is een voormalig Koninklijk Paleis waar de Oranjes 300 jaar lang woonden en werkten. Na een grondige renovatie werd het paleis in 1984 opengesteld voor publiek en is het in gebruik als museum. Bij Paleis het Loo kan je natuurlijk zien hoe de koninklijke familie leefde en woonde. Ook kan je de kunstcollectie bekijken en door de prachtig aangelegde tuinen wandelen. Paleis het Loo is eigendom van de Nederlandse staat en behoort tot de top 100 Unesco monumenten.

Het paleis

Paleis het Loo is gebouwd in opdracht van stadhouder Willem III, achterkleinzoon van Willem van Oranje. De stadhouder en zijn vrouw Mary Stuart waren liefhebbers van architectuur en tuinkunst. Het nieuwe Loo moest daarom een vorstelijke zomerresidentie worden met fraaie tuinen waar zij hoge gasten konden ontvangen. Kort nadat het paleis en de tuinen klaar waren, werden Willem III en Mary koning en koningin van Engeland, Schotland en Ierland.

Paleis het Loo werd ook door de opvolgende stadhouders, koningen en koninginnen gebruikt als zomerhuis en jachtslot. De laatste Oranje stadhouder Willem V vluchtte in 1795 naar Engeland. Het paleis en de tuinen raakten in verval en kwam in 1806 in het bezit van Lodewijk Napoleon. Hij liet het uiterlijk van het paleis en de tuinen ingrijpend veranderen.

De Oranjes keerden echter terug en vanaf 1815 werd het paleis als zomerhuis ter beschikking gesteld van het staatshoofd. Sindsdien woonden en werkten er verschillende generaties van de koninklijke familie. Prinses Margriet en Prof. mr. Pieter van Vollenhoven waren met hun kinderen de laatste bewoners van Paleis het Loo.

Vandaag de dag is het paleis open gesteld voor bezoekers en geeft het een historische kijk in het leven van de Oranjes en de koninklijke familie. De inrichting van de vele kamers en zalen is zeker indrukwekkend te noemen en laat goed zien hoe de koningen en koninginnen leefden en werkten over een periode van 300 jaar.

Het museum

De collectie van Paleis het Loo bestaat uit de eigen collectie en diverse collecties in bruikleen van stichtingen en particulieren. De gehele verzameling telt zo'n 160.000 voorwerpen waaronder schilderijen en sculpturen, meubels, kostuums, tekeningen, prenten, foto's, onderscheidingen en rijtuigen. Daarnaast beheert Paleis het Loo een deel van de Nationale Plantencollectie. De koninklijke voorwerpen en kunstwerken zijn te zien in de verschillende zalen en kamers, waardoor er een realistisch totaalbeeld wordt getoond van het paleis door de jaren heen.

Tuinen en koetshuizen

De tuinen rondom het paleis zijn geheel gereconstrueerd naar de paleistuinen zoals koning-stadhouder Willem III en zijn echtgenote Mary Stuart deze oorspronkelijk hebben aangelegd. De tuinen hebben een 17e-eeuwse barokke stijl met Franse invloeden. Bij de aanleg van de tuinen is veel symmetrie gebruikt en er zijn genoeg wandelpaden, beelden en fonteinen voor een flinke wandeling. 

Bij Paleis het Loo is ook het Paleispark te vinden, een wandelpark van maar liefst 650 hectare groot. Het park diende destijds als buitengebied waar de koninklijke bewoners en hun gasten konden ontspannen en is nu dagelijks geopend voor bezoekers. In de natuurlijke bosrijke omgeving vind je hier ook mooie bruggetjes, vijvers en een badhuis. Er zijn acht verschillende wandelroutes door het Paleispark.

In de stallen en koetshuizen is de presentatie van Nederlands koninklijk vervoer te bezichtigen. In de koetshuizen kan je een groot deel van de koetsen, rijtuigen, auto's en sleden van dichtbij bekijken. Een topstuk van deze collectie is de Cadillac Convertible Sedan van prinses Wilhelmina die jarenlang als verloren was beschouwd en onlangs opdook in de Verenigde Staten. 

 

 

 

Reviews

Ben jij hier geweest? Geef jouw beoordeling:

Bekijk een video impressie

Paleis Het Loo

Koninklijk Park 1
7315 JA Apeldoorn (Gelderland)

Routebeschrijving

Naar website


Top 10 Museum

Nederlands Openluchtmuseum

Arnhem

Rijksmuseum

Amsterdam

Scheepvaartmuseum

Amsterdam

Spoorwegmuseum

Utrecht

Madame Tussauds

Amsterdam

Tropenmuseum

Amsterdam

Zuiderzeemuseum

Enkhuizen

Paleis Het Loo

Apeldoorn

Heineken Experience

Amsterdam

Naturalis

Leiden